Neurorevalidatie

Heeft u de diagnose ziekte van Parkinson of MS gekregen? Heeft u een hersenbloeding, herseninfarct  of een ander hersenletsel doorgemaakt? Dan kan een behandeling vanuit de neurorevalidatie helpend voor u zijn.
Een neurologische aandoening kenmerkt zich door de complexiteit van de aandoeningen. Verschillende functies kunnen verstoord zijn. Dit kan een nadelig effect hebben op het functioneren en de kwaliteit van leven. Er kunnen zich problemen voordoen op vele gebieden.

Neurorevalidatie door de Oefentherapeut heeft als doel om te leren gaan met beperkingen als gevolg van een Niet Aangeboren Hersenletsel. Bijvoorbeeld als gevolg van de ziekte van Parkinson, MS, een doorgemaakte CVA of beroerte. De focus ligt hierbij op dagelijkse activiteiten en op het zo optimaal mogelijk functioneren.

Parkinson is een aandoening die ontstaat in de hersenen. Er is een tekort aan de stof dopamine die een groot deel van de problemen en symptomen van Parkinson veroorzaakt.  Bij iedereen uit het zich op een andere manier. Parkinsonisme is een verzamelterm voor verschillende symptomen die passen bij de ziekte van Parkinson.

Oefentherapie Kampen is aangesloten bij het ParkinsonNet: een multidisciplinair netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van Parkinsonpatiënten. 

Binnen het ParkinsonNet wordt er behandeld volgens de Europese multidisciplinaire richtlijn Parkinson.

Aandachtsgebieden van een Oefentherapeutische behandeling bij ziekte van Parkinson zijn onder andere:

 • Het lopen;
 • Balans;
 • Lichaamshouding
 • Spierkracht en conditie verbeteren en behouden;
 • Beweeglijkheid van de gewrichten verbeteren en behouden;
 • Uit uitvoeren van transfers, bijvoorbeeld het opstaan uit een stoel of omdraaien in bed;
 • Fijne motoriek zoals bijvoorbeeld het schrijven.

Het doel van de Oefentherapie is om te werken aan het behouden van functies, vaardigheden en conditie, om grip te krijgen op de aandoening.

Voor meer informatie, kijk op www.ParkinsonNet.nl

Multiple Sclerose (MS) in een aandoening aan het centrale zenuwstelstel. Ontstekingscellen tasten het eigen weefsel aan waardoor lichamelijke en cognitieve problemen kunnen ontstaan.

Bewegen is goed voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid, ook bij mensen met MS. Bewegen kan de effecten van MS niet tegenhouden, maar het kan de functionele gevolgen wel beperken.

De Oefentherapie richt zich erop dat de cliënt zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven functioneren met een goede kwaliteit van leven. Hierbij kan het instrueren van de mantelzorger soms een onderdeel zijn.

Aandachtsgebieden van de oefentherapeutische behandelingen zijn onder andere:

 • Conditie en spierkracht opbouwen en behouden 
 • Stijfheid en spasticiteit bestrijden, beweeglijkheid van de gewrichten behouden
 • Vermoeidheid beïnvloeden
 • Een goede ademhaling
 • Balans optimaliseren 

Oefentherapie Kampen is aangesloten bij MS Zorg Nederland en er wordt gewerkt volgens de richtlijn Multiple Sclerose.

Kijk voor meer informatie op www.mszorgnederland.nl

Neem contact op en maak een afspraak